Italiaanse bruiloft
Een collega-kok kreeg laatst een verzoek om te koken voor een bruiloft. Men wilde een feest lekker op z'n Italiaans. Met Italiaans eten met lange tafels en Italiaanse gezelligheid. Maar het moest wel om 17.30 uur beginnen. Om 23.00 uur moest het klaar zijn en zonder kinderen. (Dus stiekem toch op z'n Hollands.)
Ik vraag af wat men dan verwacht bij een Italiaanse bruiloft? Wil men de Italiaanse gezelligheid? Dezelfde sfeer, de gastvrijheid? Of het eten? Soms verdenk ik dat we teveel Bertolli reclames hebben gekeken. Voor wie het nog niet wist; dat zijn actrices uit Zuid Spanje.
Ik trap er zelf ook nog elke keer in hoor. Een rustieke lunch bij een boer in Toscane, staat de TV op de achtergrond te schreeuwen (zie vorige nieuwsbrief). Of een koopzondag bij de IKEA in Turijn. Die Italianen wil je echt niet kennen.
Eigenlijk is Italiaans eten als je het consequent doet gewoon goed Hollands eten. Italiaans eten is op een vrije dag met je vrienden 2 uur rijden naar Brabant om asperges te gaan eten. Als de tuinbonen er weer zijn, 1 uur ervoor uittrekken om die te doppen, dan nog een half uur om nog een keer te doppen (dubbel) en ze rauw te eten misschien met wat pittige oude kaas.
Italiaans eten is een patatje in de Voetboogsteeg, is eten bij Marius, is Olde Remeker van Caulils.
Italiaans is niet 7 keer slap vlees uit een plastic bakje in de supermarkt maar 1 keer echt goed vlees bij een slager. Dat je schrikt van de prijs. Maar het graag voorschotelt aan je vrienden en er met z'n allen van geniet. Als Italianen samen zijn, dan gaat het om eten. Belangrijker is alleen nog: om samen te zijn. Het gaat niet om iets te moeten doen, geen verplichtingen, geen activiteiten, geen kaviaar, geen poespas. Gewoon zitten en eten. Doel is om samen te genieten van het leven. Lekker eten is het middel.
Italiaans eten is minder is meer. Test: Maak wat je gisteren hebt gekookt nog een keer maar durf de helft weg te laten. Vervang de andere helft door dezelfde spullen van goede kwaliteit en je bent even veel geld kwijt en proeft veel meer. Een risotto in Italië bestaat uit 4 dingen: rijst, bouillon, boter en een ingrediënt naar keuze. Bijvoorbeeld broccoli. Niet nog wat spekjes erdoor, waarom? Waarom nog paprika en courgette? Wat? Ook nog kip? En saffraan? Less is more. De kunst van het weglaten.
Toch courgette? Dan een simpel gerechtje: kook in je pasta water een kleine courgette mee. Eet de pasta als voorgerecht (met saus naar keuze), snijd daarna de warme courgette doormidden, olijfolie erover, peper. Klaar. Maar belangrijker: nodig een paar mensen uit om er samen van te genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten